Wanneer heeft mijn kind bijles nodig?

Leren lezen is een uitdaging voor veel kinderen. Maar door middel van de juiste hulp kunnen veel kinderen beter lezen. Eén op de vijf kinderen heeft een leer- of aandachtsprobleem. De kans is groot dat je een kind kent met leer- en aandachtsproblemen. Ouders en leraren hebben een belangrijke taak in het herkennen wanneer een kind het moeilijk heeft. Zodat het kind op tijd bijles kan krijgen.

Herkennen

Hier zijn enkele voorbeelden om op te letten als je vermoedt dat je kind moeite heeft met lezen:

  • Heeft Moeite met rijmen
  • Kan moeilijk aanwijzingen opvolgen
  • Vindt het lastig om een ​​verhaal opnieuw te vertellen
  • Worstelt om de meeste woorden te peilen
  • Houdt niet van hardop lezen

Mogelijke oplossingen

Stappen die je kan ondernemen als je kind daadwerkelijk leerproblemen heeft :

Stap 1: Ontmoet de leraar van je kind.
Verzamel eventueel voorbeelden van het schoolwerk van je kind die je zorgen weerspiegelen.
Vraag de leraar om zijn of haar waarnemingen en bespreek wat er op school en thuis kan worden gedaan.

Blijf ook in contact met de leraar om de voortgang van je kind te volgen. Dit kan bijvoorbeeld door een logboek waar dagelijks door de leraar in geschreven wordt. Door dit bij te houden weet je waar je kind goed en minder goed in is.

Stap 2: Ontmoet een leesspecialist
Als de prestaties van je kind niet verbeteren dan kan je andere professionals opzoeken. Wellicht zijn er klassen, diensten of andere interventies beschikbaar. Ook kan je kijken voor bijles aan huis. Vaak kunnen ze beter leren in een vertrouwde omgeving. Vooral bij een-op-een les krijgt je kind voldoende aandacht en tijd.

Stap 3: Evalueren
Wanneer je ziet dat niks helpt kan je een evaluatie aanvragen bij een schoolpsycholoog, logopedist of een leesspecialist. Deze geven je kind een reeks testen en bepalen dan of je kind in aanmerking komt voor speciaal onderwijs.

News Reporter
En wie ben ik dan wel om te schrijven? Simpel: het is mijn beroep. Ik werk al een geruime tijd als schrijvend journalist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *